donderdag 14 mei 2015

Steek jij je hand ook (al) uit?


Ik vond dat ik, sinds het overlijden van mijn moeder, tijd over had en was al een poosje op zoek naar iets anders dan wat alleen maar leuk voor mij was, toen ik de vacature zag staan: "Wie brengt Kees naar fysio?". En ik dacht: "Waarom zou ik dat niet doen?" Kees bleek op de spreekwoordelijke steenworpafstand van mijn huis te wonen (*gooit steen recht vooruit*) en zijn fysio ligt aan het eind van mijn straat (*gooit steen naar rechts*): een driehoek van krap een kilometer. Daarbij zou het op de maandagmorgen moeten gebeuren en wat doe ik nu op de maandagmorgen? Vanwege middag- en avonddienst niet veel meer dan het bed rechttrekken, hooguit een was vouwen en, als ik fanatiek ben, ook eentje strijken (áls, hè). O, en, vooral als ik de zaterdag heb gewerkt, in meer of mindere mate met een maandagochtendgevoel worstelen. Vooral dat laatste kon wat mij betreft wel leuker en zeker zinvoller. En dus breng ik sinds een paar maanden Kees naar zijn fysio.

Kees is een volwassen man met EMB, dit houdt in dat hij zwaar lichamelijke en verstandelijke beperkingen heeft. Het lijkt erop dat ik weinig tot geen contact met hem kan hebben. Maar omdat wat zo lijkt, nog niet zo hoeft te zijn, betekent dit niet dat ik Kees stil in zijn rolstoel naar fysio duw en daarna weer stil terug naar zijn woongroep. Dat zou voor ons beiden erg saai zijn. Nee, ik klets wat over het weer, over de vogelgeluiden die we onderweg horen, ik neurie-zing wat liedjes en aai geruststellend over zijn arm als we iets te hobbelig over een stoeprand of drempel rijden. Want o, sommige stoepranden en drempels... ik ben (was) niet gewend om achter een rolstoel te lopen en rolstoelen rijden, geloof me, absoluut niet zo soepel als kinderwagens. Dit weerhoudt mij er niet van om van de terugweg een fijn ommetje te maken, mensen als Kees komen namelijk niet veel buiten. Zijn verzorgers hadden dit veel liever anders gezien maar door de bezuinigingen hebben zij amper tijd om hun cliënten naar hoognodige therapieën als fysio te brengen, laat staan om geregeld een wandeling met hen te maken. Voor mij, liefhebber van buiten-zijn, is dit een naar besef. Bezuinigingen zijn een bitch! Ik kan het niet beknopter zeggen, niet als ik ook nog netjes wil blijven.

Waarom ik dit vertel?

Niét om naar reacties als “Wat goed van je” te vissen. Zeker niet! Ik voel me vaak al ongemakkelijk genoeg bij de vele bedankjes van de verzorgers van Kees.
Niét om stevig op de gevolgen van bepaalde bezuinigingen te foeteren.
Ik vertel dit niét om op je schuldgevoel te drukken terwijl jij geen tijd/gelegenheid/energie hebt om ook iets dergelijks te doen. Het kan bovendien zo zijn dat je allang collecteert, boodschappen voor een buurman haalt, de administratie voor een stichting doet, voor je zieke vriendin kookt, taallessen geeft, voor je dementerende moeder zorgt en/of..... [vul zelf maar in]; in dat geval is dit stukje zéker niet voor jou bedoeld.

Ik vertel het wél om een extra uitroepteken te plaatsen achter de noodkreet om meer, nóg meer vrijwilligers. In plaats van (of naast) het foeteren op die uitholling van de zorg kan je letterlijk en figuurlijk simpel een handje helpen. Zelf was ik aanvankelijk van plan om “wat” te doen in het verzorgingshuis waar mijn moeder woonde. Er waren echter een paar praktische bezwaren als afstand en vervoer (ik kan niet altijd over onze auto beschikken) en daardoor ook wel tijd, en toen sijpelde die gedachte wat weg... Totdat ik toch weer de behoefte voelde om “iets” te doen, iets waar (ook) een ander wat aan heeft, wat een verschil maakt. Al zoekende kwam ik op de online vacaturebank voor vrijwilligers van Ede terecht  (iets dergelijks bestaat vast ook in andere gemeentes) en zag ik dat er dus ook dichtbij mijn huis behoefte aan hulp was.
Wél omdat ik heb gemerkt dat er mensen zijn die denken dat vrijwilligerswerk, dat ergens een handje helpen, veel tijd en energie kost. Ik heb een baan, ik loop drie keer per week hard, ik heb hobby’s en doe soms geregeld wat in het huishouden. Wandelen met Kees neemt ongeveer anderhalf uur van mijn tijd in beslag op, zoals gezegd, een ochtend waarop ik weinig doe. Het merken van kleding voor de woongroep waar Kees woont, een klusje wat ik inmiddels ook op mij heb genomen, doe ik tijdens het kijken van Netfilx-series en DWDD-afleveringen. Het besef dat ik op zo’n, voor mij, eenvoudige manier echt iets kan betekenen voor een ander geeft mij een heel blij gevoel; dat levert veel meer energie op dan dat het kost. Bovendien hoef je natuurlijk niet wekelijks iets te doen; er zijn ook projecten waar je eenmalig aan mee kunt helpen.
En ik vertel het wél omdat het mijn ervaring is dat wanneer je (ook) bezig bent in een omgeving die totaal anders is dan je eigen (comfortabele) situatie, dat blikverruimend is en relativerend kan werken. Ik gun je deze prettige ervaring van harte.

Daarom dus.

Daarom vertel ik dit. Helpende handen zijn namelijk, zeker in de zorg, ontzettend hard nodig!

Steek jij je hand ook (al) uit?




2 opmerkingen:

leny zei

Heel goed Sylvie, ik doe al 3 jaar vrijw.werk in t z.huis,het is echt leuk, ik doe t n middag in de week en de mensen zijn je echt dankbaar, en je blijft onder de mensen...dat laatste zal jij wel niet nodig hebben, onze neef George v rosmalen doet dit ook al jaren..het geef je voldoening..mooi weer verwoord succes...xx

Sylvie zei

Dankjewel Leny, jij ook veel succes en vooral plezier! Natuurlijk niet alleen bij het vrijwilligen ;)
-x-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...