donderdag 29 december 2022

Hoopvol


Als ik deze dagen tussen kerst en de jaarwisseling in één woord zou moeten omschrijven, zou ik voor “tijdloos” kiezen. Tijdloos in de zin van het gevoel hebben veel tijd te hebben (wat niet zo is) en tegelijk het idee dat er nog “even” dit en nog dat “even” gedaan moet worden voor er aan het nieuwe jaar begonnen kan worden (en waarom in vredesnaam?).  

En ook tijdloos in de zin van opmerkingen en vragen die elk jaar weer terugkomen. 

 

“Pfff, toch weer te veel gegeten met kerst!” 

 

“Heb jij nog goede voornemens?” 

 

“Welke dag is het vandaag?” 

 

“Wat een jaar was dit!” 

 

Vooral dat laatste: “Wat. Een. Jaar. Was. Dit!” 

 

Ik heb pas een paar jaaroverzichten gelezen en gezien maar ik ben er nu al (weer) stil van. Wat is er veel gebeurd in de afgelopen twaalf maanden! Zo veel naars en verschrikkelijks vooral.  

 

Iemand gaf me als tip om niet meer naar dergelijke uitzendingen te kijken, niet meer zulke artikelen te lezen. Zij kon het niet meer aanzien, was zelfs gestopt met het volgen van het nieuws: “Ik kan er toch niets aan veranderen, ik word er alleen maar verdrietig van. Het is zo negatief allemaal!” 

 

Dat gaat mij te ver. Ik word er ook verdrietig van maar wegkijken vind ik geen optie. Door weg te kijken verander je helemaal niets. Door naast al dat negatieve de positieve dingen op te zoeken, verander je wel iets. Je verandert verdriet in hoop. 

 

Ik wens iedereen een hoopvol 2023!  


 




donderdag 22 december 2022

Mooi geweest


Het mooie van herinneringen, ook de bitterzoete, aan dierbaren die er niet meer zijn is dat ze op de meest onverwachte momenten kunnen opduiken. Toen ik vorige week naar het afscheidsconcert van Rob de Nijs besloot te kijken, verwachtte ik wel door zijn liedjes terug in de tijd te reizen maar niet dat ik aan dat ene uitje met mijn moeder zou moeten denken. 

 

Het was lang geleden, echt heel veel jaren geleden, mijn moeder was al wel, zoals dat heet, op leeftijd maar nog helder en kwiek, en samen met middelste zus liepen wij drietjes door het centrum van onze woonplaats. We keken wat etalages, liepen af en toe een winkel in en kwamen zo bij dit alles, zoals wel vaker, nogal wat bekenden tegen.  

Als het een kennis van een van ons was vroegen mijn zusje en ik uitgebreid wie dat was en waar de ander die persoon van kende. Onze moeder had minder woorden nodig: “Wie deze?”. Soms was zelfs een korte "Hmm?" met een lichte knik omhoog van haar hoofd genoeg. 

Ook haar antwoord, als het iemand was die zij kende, was heel typerend voor Indischen van haar generatie: “Ooo, van die familie die vroeger in Jakarta heeft gewoond.” of “Ach, je weet wel, dat is toch de dochter van ...” of “Ik ben haar naam even kwijt maar ze kan heel lekker koken.”  

Of ze nou op de naam kon komen of niet, mam groette iedereen heel vriendelijk terug. “Dahag, zo leuk hè! Ja, ik ben met mijn dochters.” 

"Ken jij hen echt of denk je dat maar? Omdat zij ook indo's zijn en dus vast wel kennissen?" plaagde ik haar eens. 

"Ik weet niet. Zij groeten mij, dan kennen zij mij toch?"  

 

Op die dag, lang geleden dus, kwam een man, ouder dan mijn zusje en ik maar jonger dan onze moeder, ons tegemoet. De man hield even zijn pas in en zei ons hartelijk gedag. Mam kreeg een extra glimlach. Hij had duidelijk iets Indisch over zich maar en ook iets vertrouwds. Maar toch... Dat gezicht, die stem... Hij maakte de indruk ons te kennen maar hoe dan? Zusje en ik waren even in verwarring. Wij keken hem voor de zekerheid na.

  

“Hè, is dat niet...?" 

"Ja... Volgens mij wel, ja!"  

“Mam, weet je wel wie dat net was?”  

“O, ik weet niet precies, zal wel de zoon van de een of ander zijn.”  

“Dat was Rob de Nijs!”  

“Huh? Rob wié? Van Joop?”  

“Nee, niet Nijs, dé Nijs! Rób de Nijs, die zanger!”  

“O, dié! Dié Rob van die liedjes! Ach, en dan zo gewoon, ik dacht echt iemand die mij kent. Ach zo leuk.”  

 

Door haar reactie schoten mijn zusje en ik in de lach, en mam van de weeromstuit ook; ze had zelden een aanleiding nodig - een giechel was genoeg. Wij lachten om en met haar zoals wij dat van haar hadden meegekregen: aanstekelijk, luid, bijna niet te stoppen, tot de tranen over onze wangen lopen en we pijn in onze buik krijgen. Dat anderen verbaasd toekijken krijgen we dan amper mee. Het is onze humor van de flauwste plank. 

"We zien zomaar Rob de Nijs en wat zegt ze?" - "Zo gewoon en ach zo leuk!" 

 

Ik was deze dag al bijna vergeten maar tijdens het kijken naar dat ontroerende concert, naar die kwetsbare en tegelijk krachtige man, zag ik alles weer voor me en ik hoefde weinig moeite te doen om ons, haar gelach weer te horen. 

Onze moeder was ook krachtig en op het eind ook kwetsbaar maar deze herinnering was, behalve onverwacht, zoet zonder het bitter. Het was “zo gewoon en ach zo leuk!” en mooi. 

 

Het is mooi geweest.  

 

 

 


vrijdag 16 december 2022

De schaatser



Zijn hoofd: “Gaan. Nu. Gewoon doen!” 

 

Zijn vrouw: “Waar ga jij met die schaatsen naar toe? Is het wel veilig?” 

 

Zijn collega’s: “Heeft hij een vrije dag? Pfff, even geen gezeur over Elfstedentocht!” 

 

Zijn stagiaire: “Elfstedentocht? Da’s toch iets van vroeger?” 

 

Zijn mening: “IJsbaan? Er gaat niks boven natuurijs.” 

 

Zijn kinderen: “Echt niet dat ik meega! Je gaat niet op die vijver bij mijn school, hoor!” 

 

Zijn ervaring: “Het is dan wel slim om langs de kant te rijden. Weet je nog...?” 

 

Zijn buurman: “Goeiemorgen, wilde plannen?” 

 

Zijn trots: “Wat nou, wilde plannen? Schaatsen verleer je niet!” 

 

Zijn rechterknie: “Doe je wel voorzichtig met me? Ik wil niet vervangen worden!” 

 

Zijn linkerknie: “Met mij wordt het kunstschaatsen, hahahaha!” 

 

Zijn gevoel: “Ik ben nog jong!” 

 

Zijn leeftijd: “Eh....” 

 

Zijn lichaam: “Oké, kleine stukjes dan.” 

 

Zijn spieren: “Wij laten morgen wel van ons horen.” 

 

Zijn verstand: “Heb ik nog wat in te brengen?” 

 

Zijn verlangen: “Nee!” 




 

 

 

 


vrijdag 9 december 2022

Tegeltjeswijsheid


Iets of iemand bij Facebook dacht dat ik geïnteresseerd zou zijn in een tegeltje met mijn favoriete quote erop. Het zou een “uniek design” worden, ik kon mijn eigen citaat en lettertype kiezen en dat allemaal voor een “zeer scherpe prijs”. 

Ik ben geen tegeltjesmens en dus ook niet geïnteresseerd maar ik wist wel meteen welke tekst ik op zo’n tegel zou laten zetten. 

 

“When Life Gives You Lemons, Ask For Tequila And Salt” 

 

Oftewel: als het leven je tegenzit, maak er dan wat van. Er had ook “Make Lemonade” achter kunnen staan maar een margarita is nu eenmaal een van mijn favoriete cocktails. 

 

Ik wil hier niet het blije ei uithangen, doen alsof ik een onverbeterlijke optimist ben (en absoluut niet de indruk wil wekken een alcoholist te zijn) maar ik vind (hier volgt een Mening) dat je niet altijd invloed hebt op wat jou overkomt maar wél hoe jij hiermee omgaat. Je kan, na uithuilen en/of foeteren, bij de pakken neerzitten of je krabbelt op en zoekt naar wat je nog kan. Ik ben voor het laatste.

Van tegenslag het beste proberen te maken is niet gemakkelijk (ervaringsdeskundige hier) maar verdrietig of, nog erger, verongelijkt je erbij neerleggen maakt de toestand er niet beter op. Integendeel. 

 

Afgelopen week las ik over een vrouw voor wie het leven even niet zo vriendelijk was. Hoewel zij wel boos en verongelijkt was, was zich bij de voor haar zeer vervelende situatie neerleggen geen optie. 

Toen deze vrouw de citroenen uit het citaat kreeg, vroeg zij niet om tequila en zout maar om een schadevergoeding van maar liefst zo’n vijf miljoen dollar! 

 

Vijf miljoen, ja. 

 

Want was er gebeurd? 

Amanda, zoals de vrouw heet, had een pak macaroni met kaas gekocht en wilde dat binnen drieënhalve minuut klaarmaken. Dat beloofde de tekst op de verpakking namelijk: “Klaar in drieënhalve minuut!”. 

Helaas voor het bedrijf klopte dit niet en bleek Amanda veel langer nodig te hebben. Ook had zij zelf nog kaassaus en water moeten toevoegen. Had zij dit alles geweten, dan had zij het product nóóit gekocht. Nu had zij niet alleen langer in de keuken moeten staan (en kaassaus moeten maken) maar voelde zij zich vooral ernstig misleid. Niet alleen haar persoonlijke vertrouwen in dat bepaalde merk maar ook dat van al die andere liefhebbers van macaroni-en-kaas-binnen- drieënhalve-minuut was nu ernstig geschaad. Weggespoeld door het gootsteenputje, om maar in de keukensfeer te blijven.


Natuurlijk kun je nu “Waar gaat dit over??” denken, dat deed ik aanvankelijk ook (net als "Macaroni-met-kaas zonder kaassaus??") maar laten we Amanda niet te snel veroordelen. We kennen haar en haar omstandigheden immers niet. 

Misschien was zij al bijna te laat voor iets Heel Belangrijks en had zij nog net een paar minuten tijd voor een maaltijd. 

Misschien heeft zij kinderen die in monstertjes veranderen als zij niet héél snel wat te eten krijgen en was de popcorn al op. 

Misschien wordt zij zèlf een monster als zij te laat eet en hadden haar buren al gedreigd met passende maatregelen te komen als zij weer met potten en pannen zou gaan smijten. 

Misschien had zij de pan waarin zij dat culinaire gerecht had willen bereiden maar voor vijf minuten kunnen lenen (en kost afwassen ook nog eens anderhalve minuut).

Misschien heeft zij geen idee hoe je kaassaus maakt.

 

Ja, ik verzin het ook maar, ik weet het natuurlijk ook niet. Wat ik wel weet is dat deze Amanda het “maak het beste van een nare situatie” naar een bewonderenswaardig hoog niveau heeft getild.  

 

Vijf miljoen.... 

 

Het is natuurlijk afwachten of zij haar schadevergoeding krijgt maar bij haar vergeleken ben ik met mijn vraag om tequila en zout een amateurtje. Bovendien mis ik voor die margarita dan nog de triple sec. 

Misschien toch maar zo’n tegeltje bestellen? 

 

“When Life Gives You Lemons, Ask For Tequila And Salt! And Triple Sec!” 

 

 


donderdag 1 december 2022

De keizer en de presentator


“Maar voelde hij zelf niet dat het niet klopte?” 

“Waarom deed hij zo gemeen tegen al die mensen, waarom wilde hij graag dat zij bang voor hem waren?” 

“Zo mag een keizer toch niet zijn? En ministers moeten toch ook eerlijk zijn?” 

“Maar... maar... maar?” 

 

Deze vragen, misschien niet letterlijk zo geformuleerd, had ik toen ik het sprookje over de nieuwe kleren van de keizer voor het eerst hoorde. Ik zal een jaar of acht geweest zijn en ik zal vast met de klas meegelachen hebben toen onze juf vertelde dat die ijdele keizer poedelnaakt door de stad werd gedragen maar ik herinner me vooral mijn verbazing. Verbazing en verontwaardiging. 

De juf had geprobeerd om het uit te leggen. Dat die nep-kleermakers niet alleen boeven waren maar vooral heel slimme boeven. Dat keizers, koningen en andere bazen natuurlijk wel goed, extra goed zelfs, moesten zijn maar dat dat weleens vergeten werd. Dat die ministers niet alleen bang voor de keizer waren maar ook bang om geen baan meer te hebben.  

“Maar toen die ministers zagen dat hij zonder kleren aan naar buiten wilde, toen konden zij hem toch wel tegenhouden?” had ik volgehouden. 

“Tja, zoveel moed hadden zij dus niet. Kalm maar, het is niet echt gebeurd, het is een sprookje!” 

 

De vragen die ik toen als achtjarige had, kwamen, iets anders geformuleerd, onlangs weer bij mij naar boven. Alleen betroffen zij nu niet die keizer met zijn niet-bestaande kleren en angstige ministers en onderdanen. Zij borrelden in mij op toen ik las en hoorde over die ene presentator die men kennelijk ook niet durfde tegen te houden en over degenen die hem niet wílden tegenhouden.

“Maar.... maar.... maar?!” 

Ik ben allang geen acht meer, ik ben ook allang niet meer zo naïef als toen (hoewel ik kennelijk nog steeds verbaasd over dergelijke praktijken kan zijn) en ik geloof ook allang niet meer in sprookjes.  

 

Maar toch... 

 

Naïef of niet, ik wil wel blijven geloven in mensen als dat jochie dat “Maar hij heeft niets aan! De keizer is bloot!” riep. En in mensen als zijn vader die niet tegen hem zei dat hij toch stil moest zijn waardoor anderen ook zagen dat het echt niet oké was wat er voor hun ogen gebeurde en vervolgens hun mond open durfden te doen. 

Ik wil wel blijven geloven dat er altijd zulke mensen zullen zijn. 

 

Maar toch... 

 

Maar toch... was er nu maar een juf die geruststellend zegt dat die presentator eigenlijk die verzonnen, doorgedraaide keizer is en dat het niet echt gebeurd is, dat het een sprookje is.

Een lelijk sprookje desnoods, alles beter dan de nachtmerrie voor degenen die onder deze man en zijn "gevolg" hebben geleden. 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...