We zijn wat
onaangenaam verrast dat veel geldautomaten onze creditcards niet accepteren.
Gelukkig treffen we er eindelijk eentje die dat wel doet. “Zal ik voor de
zekerheid nu dan ook maar wat pinnen?” stel ik voor als Peter de nodige wons
uit het apparaat haalt. Terwijl hij zich weer bij Paul en zijn vriendin voegt,
probeer ik wijs te worden uit al die knopjes en vooral bedragen. Dan gaat de
geldklep open en glijdt er een stapeltje bankbiljetten uit. Stapeltje? Stápel!
Ik draai me om naar die drie achter mij en laat verbluft zien wat ik in mijn
hand heb. Hun gezichten gaan van belangstellend naar stomverbaasd: “Huh?” -
“Joh!” en dan schieten ze in de lach. Zij wel, ik niet. Miljonair zijn is toch
lang zo leuk niet als ik had gedacht.
Money, money, money
Duizend won is tachtig eurocent, tienduizend won is acht
euro... Ik heb het meerdere malen voor mezelf gerepeteerd en ik kan redelijk
hoofdrekenen, maar al dat duizend- en tienduizend-gedoe in combinatie met de
soms belachelijk lage prijzen zorgde voor regelmatige kortsluiting in het
rekengedeelte van mijn hersenpan.
Picture this: je wilt een paleistuin in waarvan je weet dat
daarin een mooi en, indertijd, belangrijk paleis staat en je moet W 2,000
bij de ingang afrekenen. Dan heb je dus 80 eurocent per persoon betaald. (Ter vergelijking: voor Paleis Het Loo betaal je hier € 14,50!) Of je leest
een menukaart met gerechten erop die zo’n W 9,000 kosten, dan komt dat
neer op nog geen 8 euro!
Is het dan raar dat ik verstrikt raakte in al die nullen en per ongeluk zomaar een miljoen uit die machine haalde?
Eten
Voor onze boodschappen, we maakten ons ontbijt in het
keukentje op onze hotelkamer klaar, konden we bij een paar supermarktjes bij ons in
de buurt terecht. Toen we de prijzen daar zagen, met name die van groenten,
fruit en eieren, begrepen we waarom Koreanen zoveel buiten de deur eten. Wij
hebben dat ook gedaan. Overigens niet alleen vanwege de lage prijzen maar
vooral omdat Koreaans eten vreselijk lekker is. De smaken zijn niet echt
vergelijkbaar met die van Indisch, Chinees of Japans eten en ik (her-)kende ook niet
alle groenten maar ik herhaal: vre-se-lijk lekker!
De eerste avond at ik bibimbap (de vegetarische variant). Ik
kreeg een met rijst en groenten gevulde kom, die zo heet was
dat alles nog siste van het bakken. Er overheen waren wat sliertjes zeewier
gestrooid en er lag een, zo goed als, rauw ei op. Paul legde uit dat ik het
geheel zelf door elkaar moest mengen (waarbij ik de rode saus wat aan de kant
kon schuiven aangezien ik niet zo van al te spicy eten houd) en dat alles dan kon
nagaren. Ik heb braaf gedaan wat hij zei, ik heb de onbekende wittige sliertjes
zo onbevangen mogelijk bekeken en... ik heb gesmuld!
(Die wittige sliertjes bleken reepjes paddenstoelen te zijn, Koreanen kennen en gebruiken echt ontzettend veel verschillende soorten.)
(Die wittige sliertjes bleken reepjes paddenstoelen te zijn, Koreanen kennen en gebruiken echt ontzettend veel verschillende soorten.)
Paul had zich echt uitgesloofd om ons met zoveel mogelijk
traditionele Koreaanse gerechten kennis te laten maken. Bij de herinnering aan het
etentje in een “cutlet-restaurant” (cutlet is een soort schnitzel maar dan
anders), de sushi met rauwe zalm (met, naar mijn smaak, lekkerder rijst dan de
Japanse versie), de Koreaanse barbecue (gewoon aan tafel, de stukjes vlees
wikkel je, eventueel aangevuld met saus en groenten, in een blaadje sla),
de
chicken galbi (overheerlijk gemarineerde stukjes kip met groenten, rijst,
noodles en, heel verrassend, kaas - voor je neus aan tafel klaargemaakt), de gebakken
rijst met garnalen, de kimbab (rijst met verschillende soorten vullingen,
omwikkeld met zeewier - denk: sushi maar dan anders)
loopt het water mij weer
door de tanden. Van bulgogi, het gerecht dat Peter de eerste avond at, droomt
hij nog geregeld. (En dan kwijlt hij.) (Dit overdrijf ik maar een beetje.)
In Korea eet je niet van je eigen bord. Je hebt hooguit je
eigen kommetje met rijst en verder staan er verschillende schalen op tafel
waaruit een ieder eet. Het bestek bestaat uit een lepel en eetstokjes. In elk
restaurant wordt standaard (en gratis!) water geserveerd, soms een soort thee
van granen, en als het op is, vraag je gewoon om meer.
Wat zal ik hier in Nederland weer moeten wennen als er
op de kaart staat dat er geen kraanwater geschonken wordt. En als er afgerekend
moet worden.
Lopen
Het was mijn voornemen om tijdens deze vakantie minstens één rondje
hard te lopen. Al was het maar een kilometer of drie. Bij gebrek aan een goede route maar vooral door het warme weer is het er niet van gekomen. Toch heb ik meer dan mijn
portie aan lichaamsbeweging gehad. Peter en ik, wij hebben de profielen van
onze schoenen gelopen!
Ik kan zelfs bij benadering niet zeggen hoeveel
kilometers, hellingen en traptreden (mèn, wat zijn er veel trappen en steile
hellingen in Seoul!) wij, vaak samen met Paul, gelopen en beklommen hebben maar
het waren er veel.
Heel.Erg.
Veel.
Maar lopen is wel de beste manier om een stad te bekijken
(en het was hoogstwaarschijnlijk de enige reden dat wij, ondanks al dat heerlijke
eten, niet voor overgewicht hoefden te betalen bij de terugvlucht!).
Metro
Naast al dat lopen hebben we ook veel met de metro gereisd.
Thuis had ik al op internet gelezen dat de metro van Seoul één van de grootste,
drukste en meest efficiënte metrosystemen ter wereld is. Daar wil ik graag
schoon, veilig èn goedkoop aan toevoegen. Voor één euro kan je al tien
kilometer reizen en wat dat “veilig” betreft, dat slaat niet alleen op het
gebrek aan criminaliteit maar ook op de schuifdeuren op de perrons die pas
opengaan zodra een trein er op de centimeter precies voor stopt.
Peter had het systeem binnen no time in de smiezen en
praatte al snel over overstappen van de gele lijn naar de donkerblauwe of wacht, toch maar de groene, dat het vanaf
station x sneller was als je via de paarse ging en dan beter uitgang drie dan
uitgang acht kon nemen. Zoiets. Ik was vooral goed in wat de Koreanen (desnoods met hun
smartphone nog in de hand) in de metro deden: zodra je een zitplaats hebt meteen
in slaap vallen.
(wordt vervolgd)
1 opmerking:
Wat leuk om allemaal te lezen! Jum. Ik heb wel eens koreaans gebarbecued in Londen (in Soho), dat liet al een indruk achter :)
Een reactie posten