dinsdag 24 september 2024

Iets met klant

 


“Ik zal het even mooi voor je inpakken. Dit nieuwe papier en deze lintjes, dat is toch cute!”
 
De verkoopster ging zo enthousiast met schaar en band en strikjes aan de slag dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om te zeggen dat mijn aankoop geen cadeautje was en dus gewoon in een zakje kon.
 
“Dat doe je handig.”
 
“Ja hè, daar hebben we cursussen voor.”
 
“Om zo in te kunnen pakken?”
 
“Ja, en van alles eigenlijk. Over de producten, manieren van betalen, of er nog genoeg van alles is... Welke kleur band wil je erbij? Blauw of geel? Ik heb ook lila....”
 
“Eh... Nou, het hoeft niet zo...”
 
“Weet je, ik combineer wel wat.”
 
Terwijl ze de ene klos met lint na de andere op de toonbank uitstalde en daarnaast een bakje met kant en klare strikjes klaarzette, zag ik Rowan-Mr Bean-Atkinson voor me. Hoe hij in de film Love Actually een sieradendoosje meer dan uitgebreid inpakte terwijl zijn klant daar helemaal geen behoefte aan had en alleen maar snel wilde afrekenen. Doosje ging in ander doosje, dat ging weer in zakje, schepje gedroogde bloemknopjes erbij, lintje, strikje... hij ging maar door, blind voor de haast van de man voor hem.


Ik had geen haast, kreeg (helaas) geen droogbloemetjes erbij maar wel nog meer informatie over de vele cursussen die de verkoopster had gevolgd.
 
“Je moet natuurlijk weten hoe je alles een beetje mooi kan uitstallen, dat het netjes ligt dus. En hoe je met klanten om moet gaan.”
 
“En dat je niet zomaar iemand met je aanspreekt?” Ik kon het niet laten maar de ironie ontging haar kennelijk.
 
“Ja, klantgericht of zo, is dat een woord? Iets met klant in ieder geval. Dat je mensen echt aandacht geeft maar niet meteen op iemand afrent, eerst wat rond laat kijken, wel altijd vriendelijk groeten. Kijk, vind je het niet mooi geworden?”
 
Ze schoof het inderdaad zeer kunstig ingepakte doosje over de toonbank maar nog voordat ik haar kon bedanken ging haar blik over mijn schouder naar iemand die kennelijk een bekende voor haar was.
 
“Hee hoi! Wat gezellig! Nee joh, ik ben niet bezig!"
Niet meer met mij, dat was duidelijk. Zelfs mijn groet werd niet meer gehoord, laat staan beantwoord.
 
Geslaagd voor de cursus inpakken, gezakt voor het onderdeel iets-met-klant.


 

1 opmerking:

Anoniem zei

Meteen maar jou verhaaltjes lezen, zo leuk gehad 🥰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...