vrijdag 17 februari 2023

Lentetradities

 

“Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.” 

 


Officieel duurt het dus nog zo’n twee weken (volgens de meteorologen) respectievelijk iets meer dan een maand (astronomisch gezien) tot de lente in ons land begint. 

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan maar volgens mij is de lente het meest verwelkomde seizoen. En niet alleen in Nederland. Over de hele wereld wordt het begin van de lente gevierd. Vaak met heel bijzondere, eeuwenoude tradities. 

 

Zo kennen Japanners de Dag van de Eerste Kersenbloesem. De lente betekent voor velen daar een nieuwe fase in het leven. Op 1 april begint het nieuwe schooljaar en starten afgestudeerden aan hun eerste baan. Redenen genoeg voor feesten, wandelingen om de bloeiende bomen te bewonderen en uitgebreide picknicks. 

Voor de inwoners van Thailand is de eerste lentedag ook een soort nieuwjaarsdag. Drie dagen lang vieren zij dan het Waterfestival Songkran. Jong en oud gaat dan de straat op met emmers water, waterpistolen en tuinslangen om iedereen die zij tegenkomen nat te spuiten. 

Dan kan je misschien toch beter bij het Holi Phagwa in Noord India zijn. Daar word je niet nat gegooid of gespoten maar met gekleurd poeder bestrooid. Nadat oude spullen verbrand zijn en voordat je uitgebreid gaat eten. 

 

Natuurlijk zijn er ook feesten en gewoontes die met eieren te maken hebben. Zoals het eerste kievitsei waar hier in Nederland naar gezocht wordt of het gezamenlijk roereieren bakken tijdens Het Festival van het Roerei in het Bosnische Zenica. 

En wat te denken van The White House Easter Egg Roll? Op paasmaandag mogen kinderen in de tuin van het Witte Huis paaseieren rollen met houten lepels. Er zijn dan prijzen te winnen en in het publiek staan de Amerikaanse president, zijn gezin en, jawel, de paashaas.  

Volgens eerdergenoemde astronomen en meteorologen is op de dag van dat eieren rollen de lente al even bezig maar ik kende deze traditie niet en vond het te apart om niet in dit rijtje te noemen.  

 

En naast al deze grootse feestelijkheden hebben Peter en ik ook onze eigen bescheiden voorjaarstraditie. 

Wij storen ons daarbij niet aan data als 1 of 20 maart, we checken ook niet of de zon wel of nog niet loodrecht boven de evenaar staat. Wij kijken dan alleen of er ergens op een terrasje een tafeltje in de zon staat, hoeven niets te overleggen maar gaan lekker zitten, desnoods met onze jas nog losjes aan, en leunen dan gelukzalig achterover. Zonder waterpistolen, gekleurde poeder of eieren, wél met een glas rosé. 

 

Op dit moment van schrijven is het weer wat grijs en miezerig maar afgelopen dinsdag hebben we precies op die manier al van onze traditionele eerste-rosé-van-het-jaar kunnen genieten.  

Volop kunnen genieten. 


En, o, wat smaakte dat naar meer (mooie lentedagen)! 




 

 

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...