zaterdag 20 juni 2009

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Na het lezen van alle achtergrondinformatie en het uitgebreid bekijken van de site van de Ann Arbor Library (wat mooi dat dit zomaar kan: wat is de wereld nu klein en wat is mijn wereld nu groot!) besloot ik om de drie catalogi als een klant te onderzoeken. Mijn missie: hoe kom ik het snelst aan het boek “Taal is zeg maar echt mijn ding” en aan een DVD over Escher? In mijn eigen bibliotheek zijn deze twee items (nog) niet verkrijgbaar.

De Aquabrowser: Het boek was zo gevonden en via Zoek&Boek is het aan te vragen. Heel prettig, maar ik vind het dan wel jammer dat er geen lijstje verschijnt met bibliotheken in mijn buurt waar ik het eventueel zelf af kan halen.
Het vinden van beeldmateriaal over Escher was veel minder succesvol. Ik kon mijn zoekopdracht verfijnen door voor Cd-rom te kiezen, maar vervolgens verscheen er alleen een titelbeschrijving en niet of (en zo ja, waar) deze te verkrijgen was. (Noot van mij: in de Wageningse bibliotheek is deze Cd-rom beschikbaar.)

My Discoveries: Het boek kon ik hier echt niet vinden. Zelfs niet toen ik de naam van de auteur invulde. Nog steeds niet toen ik de zoekopdracht verfijnde door voor de materiaalsoort “boek” te kiezen. Onbegrijpelijk.
Over Escher bleek er tot mijn vreugde een (op dat moment beschikbare) DVD te bestaan. Om met Lee LeFever van die Common Craftfilmpjes te spreken: “Yeee!”

Worldcat: Net als in de Aquabrowser was het boek hier snel gevonden; het prettige bij deze catalogus is dat hier wel een lijst getoond wordt met (aangesloten) bibliotheken waar het boek verkrijgbaar is.
Dvd’s over Escher waren er volgens Worldcat “plenty”. Ik gebruik hier de Engelse term omdat ze voornamelijk in Amerikaanse en Australische bibliotheken te vinden zijn. Het Amsterdamse exemplaar stond hier niet tussen.

Tja en nu moet ik dus een conclusie trekken…. Met mijn inlichtingenpet op zou ik zeggen dat het nog steeds nodig cq de moeite waard is om op meerdere plekken te zoeken. Met de klantenpet op heb ik tot slot bij Bol.com gekeken. Bol kan het boek binnen 1 werkdag en de DVD binnen 3-4 werkdagen leveren.

2 opmerkingen:

petra zei

Sylvie, ik zie dat je lekker gebrowsd hebt! Leuk is dat je jouw favoriet als uitgangspunt kunt nemen en dan zie je wat er allemaal uit komt! Sfeervol plaatje van Escher.

Piet P. zei

Dag Syl, ik ben nu aan de laatste lootjes bezig, sneller dan ik dacht. Maar ik kon ook niet weten dat er zo veel sneeuw zou komen!
Dit Ding over catalogi heeft in eerste instantie mijn warme aandacht, maar het vereist serieus studeren. Van de cursustheorie begrijp ik niet veel.
Een interactieve catalogus? Voor iemand van mijn generatie is dat vloeken in de kerk!
Jij bent heel praktisch aan het zoeken geslagen; met je Bol.com conclusie moet ik dan weer besmuikt lachen....
Ik heb ook al ergens een tamelijk vernietigende recensie gelezen over iemand die de Aquabrowser aan een soortgelijk onderzoek onderwierp.
Maar het is duidelijk dat dit Ding niet in een vloek en zucht gedaan is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...